De Heistse raad voor maatschappelijk welzijn gaf op 14 september 2021 akkoord voor de oprichting van de welzijnsvereniging 'De Zilveren Zwaan' - uw welzijn, onze zorg.
Het OCMW van Heist-op-den-Berg biedt al meer dan 43 jaar kwalitatieve openbare (ouderen)zorg. Die omvat zowel residentiële zorg als thuiszorg. De dienstverlening van woonzorgcentrum Berkenhof, de maaltijden aan huis, de gezinszorg, de poetshulp aan huis en de Minder Mobielen Centrale zullen vanaf 1 januari 2023 ondergebracht worden in de welzijnsverenging.
Die vereniging wordt vanaf 1 januari 2022 opgericht en krijgt tegen dan vorm.
Dankzij de opzet van een welzijnsvereniging kunnen de publieke woonzorgvoorzieningen in de toekomst sneller, wendbaar en werkbaar handelen in de steeds groeiende zorgsector.
In een sterk vergrijzende gemeente als Heist-op-den-Berg wordt zorg alsmaar belangrijker. De coronacrisis maakte eens te meer duidelijk hoe belangrijk publieke zorg is. Dicht bij de burger staan en een antwoord op maat bieden op verschillende welzijnsvragen blijft een belangrijke kerntaak.
In de welzijnsvereniging zal het huidige aanbod nog meer geïntegreerd uitgewerkt worden in de vorm van ketenzorg. Dat betekent dat iemand die ouder en/of zorgbehoevend wordt, naadloos en vlot alle stappen in het zorgtraject doorloopt vanuit één organisatie. Alle 200 medewerkers gaan dus hun krachten bundelen. Er wordt intensief samengewerkt in de organisatie en uitvoering van de zorg.
Op korte termijn zal de uitdaging bovenal liggen in het ontwikkelen van een nieuwe site voor het huidige woonzorgcentrum.
Verder staat de welzijnsvereniging voor toekomstige uitdagingen waaronder het ondersteunen van zorgnetwerken tussen professionals en vrijwilligers in Heist-op-den-Berg, het onderzoeken van alle mogelijke alternatieve woonzorgvormen en het ontwikkelen van vernieuwde zorgconcepten afgestemd op de toekomstige lokale noden.
'Iedereen aan boord' blijft dan ook in de welzijnsvereniging een belangrijke beleidsdoelstelling. De leden van de raad van bestuur, die verkozen worden vanuit de raad voor maatschappelijk welzijn, zullen daar mee over waken.
Er is dus nog steeds binding met het lokale bestuur zodat de kwaliteit en de betaalbaarheid van zorg overeind blijft. Ook de ondersteuning van de welzijnsvereniging op het vlak van ICT, facilitair beheer en loonadministratie blijft komen vanuit het lokale bestuur.
Het oprichtingsdossier gaat nu naar de Vlaamse regering voor goedkeuring.
Leuk om weten is dat de naam van de welzijnsvereniging ontstaan is uit een bevraging bij de medewerkers. De keuze ging uiteindelijk naar 'De Zilveren Zwaan' en dat idee kwam van een poetshulp aan huis.
'Zilver' staat symbool voor de 'verzilvering' van onze gemeente. De zwaan - het wapenschild van onze gemeente - is een trots, trouw dier dat gedragen wordt door het water. Water neemt immers balast en gewicht weg. Daarvoor wil de welzijnsvereniging ook garant staan.